Ripple överväger att flytta huvudkontor till en mer kryptovänlig jurisdiktion

På tisdag (6 oktober) sa Chris Larsen, grundare och styrelseordförande för Fintech-företaget Ripple Labs, att hans företag överväger att flytta sitt huvudkontor från San Francisco, Kalifornien till en mer kryptovänlig jurisdiktion i Europa eller Asien.

Chris Larsen föddes i San Francisco, Kalifornien, och fick sin kandidatexamen (BS) i redovisning och företagsekonomi 1984 från San Francisco State University (SFSU). År 2012 grundade han och Jed McCaleb FinTech-start OpenCoin, som fick ett namn senare till Ripple Labs ett år senare. I februari 2018 utsåg Forbes honom till "den rikaste personen i kryptovaluta".

Larsens kommentarer kom under en intervju med Fortunes reporter Jeff John Roberts vid [virtuella] LA Blockchain Summit .

Nedan följer en delavskrift av Larsens kommentarer under denna intervju :

"Tja, tyvärr tror jag att USA är sorgligt efter när det gäller att gå upp till vad som kommer att bli nästa generation av det globala finanssystemet ...

"Vi har varit i denna otroligt lyckliga position där USA har varit förvaltare av det globala systemet med 20% procent ungefär av den globala Bitcoin Profit men i dollar utgör det ungefär 80% av alla affärer ... kan vara ännu mer än så ...

"Det är en fantastisk position att vara i. Det är otroligt privilegium, och det har verkligen gynnat alla amerikaner, men vi utmanas på ett stort sätt

”Först och främst måste vi prata om Kina. Jag menar, vi är i ett tekniskt kallt krig med Kina, och det går över spektrumet oavsett om det är typ av kommunikation, övervakning, big data, AI, men också blockchain och siffror, och anledningen är att Kina har erkänt att dessa tekniker är nycklarna till vem som ska kontrollera nästa generations finansiella system.

”Och vi vet alla att det finansiella systemet vi har idag är knarrigt, det är allt från 70-talet ... SWIFT och korrespondentbanker kommer inte att bli det system vi kommer att leva med under de närmaste, du vet, två decennier - alldeles för långsamt, felbenäget, det är för avstängt, det är för dyrt, och Kina kliar bara för att vara den som utformar det här nästa systemet.

”De har förbundit sig 1,4 biljoner dollar till en mängd olika tekniker och blockchain är högst upp på listan. Och du går igenom inventeringen av var Kina är idag - det är imponerande. De gör ett bra jobb. Ingenting mot Kina - vi [måste] beundra vad de har gjort.

"Jag menar nästan allestädes närvarande digitala betalningar på hemmaplan ... otroliga siffror, eller hur? Det skiljer dem ifrån var vi är. De är nu långt framåt på en centralbanks digitala valuta: den digitala yuanen. Det ställer in dem nu för att hjälpa till att sprida yuanen globalt. Stor fördel där.

”De kontrollerar gruvdrift. Du vet, all gruvdrift kontrolleras av Kina. Du tittar på Bitcoin-gruvdrift - det handlar om 65% som kontrolleras av kinesiska gruvarbetare ... Har någon några frågor om att en kinesisk gruvarbetare är under det kinesiska kommunistpartiets kontroll? Inget sätt - absolut inte.

”Gruvarbetare är mästare, eller hur? De kan skriva om historien om de vill. De kan blockera transaktioner. Så stor fördel där ...

“Jämför det med där USA är. Vi har inte den digitala dollarn trots att folk som J. Christopher Giancarlo [tidigare CFTC-ordförande] har rekommenderat det. Vi måste komma på det. Vi måste göra ett mycket bättre jobb med kapitalmarknader, tillsynsmyndigheter, Silicon Valley-liknande städer ... Att arbeta tillsammans som de gör i så många andra länder.

"Och slutligen, du vet, jag måste bara säga det - du vet, i USA, allt blockchain, digital valuta, de börjar och slutar med SEC. Du måste ge SEC-kredit. De mötte ett fruktansvärt ICO-problem 2017 och det behövde stoppas.

"De stoppade det, och de borde beundras för det, men det var avslutat och nu är vi i detta tekniska kalla krig med Kina och istället för att svänga för att uppmuntra USA: s innovation att hålla jämna steg, har de gjort det motsatta: de gav Bitcoin och Ethereum ett pass - Proof-of-Work-system; det gynnar Kina konstigt, men allt annat är fortfarande i limbo eller sämre regleras genom verkställighet.

”Och meddelandet om att digitala valutor inte är välkomna i USA [Om] du vill vara med i den här branschen borde du förmodligen gå någon annanstans.

"För att vara ärlig mot dig, vi tittar till och med på att flytta vårt huvudkontor till en mycket mer vänlig jurisdiktion, du vet, många av dem - Storbritannien, Schweiz, Singapore, Japan - och det är synd. Så vi måste förändras här uppe, eller vi kommer att förlora vårt ledarskap, förvaltningen av det globala finansiella systemet. Det skulle vara en tragedi för USA ”